Peran dan Tata Cara Bersedekah

Bantuan adalah istilah dalam Agama islam yang berarti pemberian alias amal seseorang kepada orang lain berdasar pada suka ikhlas, seperti senyampang mengeluarkan harta dengan petunjuk mencari ridho dari Yang mahakuasa SWT. Namun sedekah sendiri artinya raya, tidak seharga mengeluarkan harta. Nabi Muhammad SAW menyiarkan bahwa: Segala bentuk kemanjuran adalah sedekah (HR Muslim).

Anjuran dalam bersedekah hisab kaum Muslimin juga terdapat dalam Alquran, ialah: Tidak tersedia kebaikan dalam kebanyakan bisikan-bisikan mereka, kecuali bisikan-bisikan daripada orang yang menyuruh (manusia) memberi infak, atau mengerjakan maruf alias mengadakan perbaikan di antara khalayak. Dan barangsiapa yang melakukan demikian karena mencari keridhaan Allah, jadi kelak Kami akan meluluskan kepadanya ganjaran yang raksasa.

sedekah-sedekahManfaat bersedekah pun banyak. Mula-mula seperti yang sudah dijelaskan di dalam Alquran: Orang-orang yang menafkahkan hartanya di silam dan dalam siang perian secara tersembunyi dan terbuka, maka mereka mendapat ganjaran di sisi Tuhannya. Tidak ada kekhawatiran terhadap mereka dan tidak (pula) mereka murung.

Kedua, Nabi Muhammad juga SAW bersabda: Bersegeralah bersedekah, benih bala bencana tidak sempat bisa merintis sedekah (HR Imam Baihaqi). Ke-3, Sedekah dapat menghapus dosa sebagaimana uap memadamkan obor (HR Tirmidzi). Keempat, Mendapat panji-panji di hari kiamat. Nabi SAW berfirman, Seorang yang bersedekah dengan tangan kanannya, ia mengendapkan amalnya itu sampai-sampai tangan kirinya tidak mengetahui apa-apa yang disedekahkan oleh tangan kanannya (HR. Bukhari).Namun menzakatkan pun juga ada tata caranya supaya sedekah yang diberikan benar-benar dapat sebagai amal yang baik. Beramal harus atas hasil yang halal, seluruh perkara alias uang yang kita sedekahkan kepada manfaat sedekah golongan yang menitikberatkan mesti berisi daripada impak yang lulus. Karena, penghargaan yang lulus akan menggugurkan dosa dan mendatangkan ganjaran. Sekiranya seseorang bersedekah secara harta yang haram, dia tidak akan memperolehi sebarang kecantikan kecuali azab kerana melepaskan sesuatu yang haram kepada orang lain.

Sedekah beserta niat yang ikhlas. Maksudnya adalah sedekah dengan seikhlas hati, bukan mengungkit, mencomel, membidas & menyakiti hati orang-orang yang nampi sedekah olehkarena itu perbuatan tersebut haram & akan merosakkan niat bersedekah. Dalam Surah Al-Baqarah artikel 264 bermaksud, Allah telah membandingkan orang yang meninggikan dalam kebiasaan sedekahnya seperti Batu tandus yang ditemui tanah diatasnya, kemudian karang itu ditimpa hujan luas. Setelah tahi angin reda, batu itu sudah biasa licin & tiada sedang tanah di atasnya. Demikian juga beserta orang yang kafir serta riak. Itu gagal menelan satu ganjaran pahala dari apa yang sudah diusahakan. Dan ingatlah bahawa Allah tak akan memberi petunjuk kepada sanak kafir.Terakhir, sumbangan untuk merahmati diri serta harta. Surah Al-Taubah bagian 103 membuktikan bahawa, Ambil sedekah daripada harta mereka untuk menebas dan merahmati mereka, serta doakanlah itu. Sesungguhnya doa kau tersebut menjadi kelengangan hati mereka. Allah Maha Mendengar sedang Maha Mengerti. Ayat tersebut mewakili dua perkara superior iaitu kira-kira yang kudu disedekahkan & sebab untuk bersedekah. Bantuan bertujuan membersihkan jiwa & harta yang dimiliki.

Sedekah tidak sekadar melepaskan, amalan berikut mempunyai banyak manfaat yang perlu kita ketahui. Kepentingan sedekah tak hanya dirasakan oleh penerima atau kelompok yang kita beri sumbangan, namun manfaat sedekah tersebut juga bisa kita rasakannya. Amalan bantuan sangat digalakkan dalam Agama islam, karena kita mampu memberikan kesenangan serta kebahagiaan kepada pihak yang memerlukan. Lebih-lebih lagi terhadap golongan yang betul-betul menitikberatkan bantuan.